بروسیا دورتموند

بروسیا دورتموند

بوندسلیگا

تاسیس شده در

19 دسامبر 1909

نام ورزشگاه:

سیگنال ایدونا پارک (وستفالن اشتادیون)

مدیر عامل

هانس یواخیم واتسکه

مکان

دورتموند/ایالت نوردواین وستفالیا

لقب

زنبورها

بهترین گلزن

مانفرد بورگشمولر و میشائیل تسورک (158گل)

سرمربی

مارکو رز

ظرفیت باشگاه

81365 نفر

اسپانسر

1and1

نام مخفف

BVB

آدرس سایت

WWW.BVB.DE

ایمیل

INFO@BVB.DE

تلفن باشگاه

004923190200

تاریخچه باشگاه

بال اشپین فراین بوروسیا یا BVB تاسیس شده در 19 دسامبر 1909 است.

آغاز در رستوران :

در سال 1909 ، یک سازمان کاتولیک در آلمان ، مسابقات فوتبال را در این کشور برگزار میکرد. فعالیت این سازمان در جذب تازه واردان کاتولیک در منطقه پروتستانی شهر دورتموند بود.  روحانی دینی این منطقه که هووبرت دوالد نام داشت مخالف این نوع ورزش بود و پس از مدتی این ورزش را ممنوع اعلام کرد. به همین دلیل ، 40 نفر از اعضای این سازمان در تاریخ 19 دسامبر 1909 تصمیم گرفتند در رستوران Zum Wildschütz بوروسیا دورتموند را تاسیس کنند.  پس از این اتفاق ، هووبرت دوالد قصد جلوگیری از تاسیس بوروسیا دورتموند را داشت اما مخالفت او به سرانجام نرسید.

نام برخی از این 40 نفر : فرانس براون ، پل براون ، هنری کلو ، هانس دبست ، پل ژینژیله ، فرانس یاکوبی ، جولیاس یاکوبی ، ویلهم یاکوبی ، هانس کان ، گوستاوو مولر ، فرانس ریسه ، فریتز شولت ، هانس سیبولد ، آگوست تونیسمن ، هنریخ اونگر ، رابرت اونگر ، فرانس وندت ، فریتز وبر و…

انتخاب نام و کیت:

با استفاده از نام یک کارخانه آبجوسازی به نام بوروسیا ، این باشگاه با همین نام تاسیس شد. “بوروسیا” کلمه لاتین “پوروسیا” است. قبل از آغاز جنگ جهانی اول ، نام کشور آلمان “پروس” بود.

پس از آن، این گروه برای ایجاد یک کیت برای دورتموند به فکر افتادند و در نهایت پیراهن آبی راه راه و سفید و یک خط قرمز و شورت مشکی را به عنوان لباس رسمی باشگاه انتخاب کردند.

اولین حضور در مستطیل سبز:

در تاریخ 15 ژانویه 1915 ، اولین بازی رسمی بوروسیا دورتموند در مقابل VFB دورتموند که رقیب همشهری آن دوره بود برگزار میشد. بازی که بوروسیا در آن با نتیجه 9-3 بر حریف خود غلبه کرد تا آغازی طوفانی را به ارمغان بیاورد.

دوران رایش سوم و جنگ جهانی دوم ؛ فراز و نشیب های بیشمار:

در دهه 1930 ، رایش سوم (حکومت هیتلر و نازی ها) ساختار ورزش در آلمان را به کلی تغییر داد و آنرا با اهداف حکومت وقت منطبق کرد.

هنگامی که رییس وقت باشگاه از همکاری با نازی ها خودداری کرد از سمت خود برکنار شد و چند تن از اعضای بوروسیا که بصورت مخفی از دفاتر باشگاه برای تهیه جزوه های تبلیغاتی ضدنازی استفاده میکردند در روزهای پایانی جنگ اعدام شدند.

پس از آن باشگاه در ورزشگاه گولیگا وستفالن توانست به موفقیتهای زیادی دست یابد. اما باشگاه برای یک جهش عظیم حداقل تا پایان جنگ جهانی دوم باید صبر میکرد. در همین سالها ، رقابت دورتموند و شالکه که امروزه به دربی روهر و مادر دربی ها مشهور است در حومه گلزنکرشن شکل گرفت.

اما بوروسیا پس از اشغال آلمان توسط نیروهای متفقین منحل شد.

بازگشتی دوباره :

در سال 1949 تلاش کوتاهی به عمل آمد و بوروسیا دورتموند با دو باشگاه دیگر به نام  ” ورک اشپورتگمانشافت و فریر اشپورت ویرن 98 ادغام شد.

ابتدا قرار بود نام باشگاه Sportgemeinschaft Borussia von 1898 باشد اما در نهایت بال اشپین فراین بوروسیا (انجمن بازیهای توپی بوروسیا) به عنوان نام رسمی تیم برگزیده شد. اولین بازی این تیم با نام BVB مقابل تیم مانهایم بود که با شکست 2-3 بوروسیا دورتموند همراه بود.

اولین جامها :

در سال 1956 ، اولین جام خود را با قهرمانی در لیگ آلمان را با پیروزی 4-1 مقابل هامبورگر اس وی بدست آورد. در سالهای 1957 و 1963 قبل از ایجاد فرمت جدید لیگ آلمان (بوندسلیگا) ، بوروسیا جام لیگ آلمان را تصاحب کرد.

اولین گل بوروسیا دورتموند در تاریخ بوندسلیگا را فریدهلم کونیزکا مقابل وردربرمن بثمر رساند اما دورتموند با نتیجه 3 بر دو آن بازی را واگذار کرد.

دوران خوب بوروسیا در دهه 1960 میلادی ادامه داشت و این تیم در سال 1965 به قهرمانی جام حذفی رسید. یکسال بعد سرانجام دورتموند با شکست دادن لیورپول با نتیجه 2-1 و گلهای زیگی هلد و راینهالد لیبودا به قهرمانی جام در جام اروپا رسید.

سقوط به دسته پایین تر

در سال 1970 ، باشگاه با مشکلات مالی مواجه شد و در سال 1972 به دسته پایین تر سقوط کرد. در سال 1974 ورزشگاه وستفالن تاسیس شد و دوسال بعد دورتموند بعد از 5 فصل حضور در بوندسلیگا 2 به بوندسلیگا بازگشت.

مشکلات مالی بوروسیا تا 1980 ادامه داشت. در 1986 ، دورتموند با پیروزی مقابل فورتونا کنالن در پلی آف از سقوط دوباره به بوندسلیگا 2 نجات یافت. در اخرین سال از دهه 80 میلادی ، دورتموند با پیروزی 4-1 مقابل وردربرمن تحت هدایت هورست کوپل برای دومین بار قهرمان جام حذفی آلمان شد.

دهه 90 ؛ بهترین دوران:

در سال 1991 بعد از کسب رتبه نه چندان قابل قبول دهم ، هورست کوپل از سمت مربیگری دورتموند برکنار و اوتمار هیتسفیلد جانشین وی شد. هیتسفیلد در فصل اول حضورش مقام نایب قهرمانی را کسب کرد و اگر اشتوتگارت آخرین بازی خود را نبرده بود تا قهرمان شود ، مقام اول به دورتموند تعلق داشت.  در سال 1993 همزمان با کسب مقام چهارم در بوندسلیگا ، هیتسفیلد توانست دورتموند را به فبنال جام یوفا بفرستد. علی رغم شکست 6-1 در مجموع مقابل یوونتوس در فینال آن سال ، فدراسیون فوتبال آلمان 25 ملیون مارک به باشگاه دورتموند هدیه داد. (این مبلغ به تمامی تیمهای آلمانی که در جام یوفا شرکت میکردند اهدا میشد).  این هدیه 25 ملیون مارکی ، باعث شد مدیران دورتموند بازیکنانی را خریداری کنند که در سالهای آینده افتخارات زیادی را برای این تیم به ارمغان آوردند.  دورتموند در فصول 1994/95 و 1995/96 عنوان قهرمانی بوندسلیگا را کسب کرد.

در فصل 1996/97 ، بوروسیا دورتموند با شکست دادن منچستریونایتد تحت رهبری الکس فرگوسن در نیمه نهایی لیگ قهرمانان ، توانست به فینال این رقابتها برسد که اتفاقی تاریخی و بسیار مهم برای باشگاه بود. در فینال لیگ قهرمانان ، دورتموند با دبل کارل هاینس ریدله و تک گل لارس ریکن تنها چندثانیه پس از ورود به زمین توانست یوونتوس را با نتیجه 3-1 شکست دهد و به مهم ترین مقام خود در تاریخ اش برسد. دوران طلایی دورتموند با قهرمانی جام باشگاه های جهان 1997 ادامه یافت.  پس از آن ، هیتسفیلد از دورتموند جدا شد و به عنوان سرمربی بایرن مونیخ انتخاب شد. اتفاقی که باعث انتقاد هواداران شد ولی او به اندازه ای افتخار کسب کرده بود که پیوستن اش به بایرن به فراموشی سپرده شود.

بعد از هیتسفیلد ؛ یک سانتی متر تا انحلال !

در سال 2000 ، باشگاه دورتموند به عنوان اولین تیم بوندسلیگایی وارد بورس شد. در سال 2002 تحت رهبری ماتیاس سامر که در سال 1996 برنده توپ طلا هم شده بود ، دورتموند به ششمین قهرمانی خود در بوندسلیگا رسید. پس از آن دورتموند دیگر جامی کسب نکرد و بدهی های باشگاه نیز رو به افزایش بود، برای برگرداندن بدهی ها مسئولین دورتموند مجبور شدند ورزشگاه وستفالن را بفروشند. عملکرد فاجعه بار گرد نیبام و میشائل مایر در سمت مدیرعاملی باشگاه باعث شد این دو از باشگاه استعفا دهند. نوربرت دیکل ، گوینده مشهور ورزشگاه وستفالن در این مورد میگوید: در آن روزهای سخت در سال 2005 ، هرصبح که وارد باشگاه میشدیم ، نمیدانستیم 24 ساعت دیگر در سمت خود هستیم یا نه. وضعیت خطرناک مالی باشگاه باعث شد هانس یواخیم واتزکه که در آن دوره مسئول مالی باشگاه بود ، کنترل را در دست گرفت و با استفاده از وامی که از بانک استنلی مورگان گرفته بود ، سهام باشگاه را افزایش و تیم را از ورشکسنی نجات داد و توانست دوباره ورزشگاه وستفالن را خریداری کند. اما دیگر پولی برای خرید بازیکن و ستاره ها باقی نمانده بود.

فن ماوریک و توماس دال ، بازی مالکانه و بی نتیجه

برت فن مارویک (دوسال) و توماس دال (دوسال) دو مربی قبل از آمدن یورگن کلوپ بودند. دورتموند زیر نظر این دو مربی میانگین مالکیت 57 درصد را داشت اما آنطور که باید نمیتوانست عمل کند. به همین دلیل ، در سال 2008 یورگن کلوپ که فصل پیش ماینتس را از دسته دوم به بوندسلیگا رسانده بود ، به عنوان سرمربی جدید انتخاب کرد.

کلوپ ، هیتسفیلد دوم:

یورگن کلوپ در فصل 2010/11 بعد از حدود 10 سال ، دورتموند را به قهرمانی بوندسلیگا رساند. گزارش نوبی دیکل و اعلام باخت رقیب دورتموند در آن سال (لورکوزن) مقابل کلن در ورزشگاه وستفالن در بازی دورتموند و نورنبرگ به عنوان یکی از بیاد ماندنی ترین لحظات تاریخ باشگاه یادآوری میشود.

کلوپ یکسال بعد هم با دورتموند بوندسلیگا را فتح کرد. یک سال بعد ، علی رغم قهرمانی بایرن مونیخ در بوندسلیگا ، کلوپ توانست دورتموند را برای دومین بار در تاریخ به فینال لیگ قهرمانان برساند؛ با کامبک 2 دقیقه ای مقابل مالاگا و شکست دادن 4-3 رئال مادرید در مجموع. اما کلوپ در فینال مقابل بایرن مونیخ شکست خورد و نتوانست دومین جام لیگ قهرمانان را به ویترین افتخارات زنبورها بیاورد.

فصل 2014/15 ، آخرین فصل کلوپ در دورتموند بود ، جایی که دورتموند در بوندسلیگا رتبه غیرقابل انتظار هفتم را کسب کرد و در فینال جام حذفی آلمان نیز مقابل وولفسبورگ با نتیجه 3-1 شکست خورد. از طرف دیگر ، قبل از آغاز فصل ، رابرت لواندوفسکی دورتموند را ترک کرده و به بایرن مونیخ پیوسته بود.پس از رفتن کلوپ از دورتموند ، توماس توخل که خودش هم مانند کلوپ در ماینتس مربیگری کرده ، رهبری دورتموند را بر عهده گرفت.

قیمت هر سهم دورتموند از سال 2008 (سال ورود کلوپ) تا 7 سال بعد ، افزایش 132 درصدی داشت و از 1/59 یورو به 3/70 یورو رسید.

توماس توخل ، تیمی خوب اما بدون هدف قهرمانی بوندسلیگا

توخل در 2 فصل حصورش ، یکبار توانست با دورتموند به قهرمانی جام حذفی برسد. پس از ترک دورتموند توسط توخل ، شایعاتی پخش شد که توخل بدلیل انفجار اتوبوس دورتموند در سال 2017 از این تیم رفته. افنجاری که در آوریل 2017 قبل از بازی با موناکو در یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا رخ داد.

مربیان ناکام:

در آغاز فصل 17/18 ، پیتر بوش که فصل پیش با آژاکس نایب قهرمان لیگ اروپا شده بود به عنوان مربی جدید دورتموند انتخاب شد. عملکرد بوش در اوایل هواداران را امیدوار کرد ، اما بعد از بازی با لایپزیگ که با شکست 3-2 دورتموند همراه بود ، نوار باخت های دورتموند آغاز شد ؛ بطوری که دورتموند در دو ماه تنها یکبار به پیروزی رسید. پس از شکست دو بر یک مقابل وردربرمن ، پیتر بوش از سمت مربیگری دورتموند اخراج شد. پس از اخراج بوش ، پیتر اشتوگر که به تازگی از تیم کلن اخراج شده بود به عنوان مربی جدید دورتموند انتخاب شد. اتفاقی که موجب خشم و انتقاد هواداران شد. اشتوگر در دورتموند کارنامه فاجعه باری  را طی کرد و توسط سالزبورگ در یک هشتم نهایی لیگ اروپا حذف ، در درکلاسیکر 6 تایی شد و دربی روهر را هم واگذار کرد. اشتوگر در پایان فصل دورتموند را ترک کرد و لوسین فاوره جانشین وی شد.

شروع طوفانی فاوره با دورتموند ، هواداران را بالاخره امیدوار کرد که دورتموند قرار است بوندسلیگا را برای نهمین بار تصاحب کند.

فاوره بعد از دو فصل حضور در دورتموند ، تنها توانست یکبار قهرمان سوپرجام شود. باختهای دورتموند در بازیهای مهم دو فصل اخیر سبب نارضایتی هواداران شده است.

در پایان فصل 2020/21 ، دورتموند لیگ را با کسب جایگاه سوم به پایان رساند.

 

8

قهرمان

بوندسلیگا

11/12 , 10/11 , 01/02 , 95/96 , 94/95 , 62/63 , 56/57 , 55/56

1

قهرمان

لیگ قهرمانان اروپا

96/97

1

قهرمان

جام باشگاه های جهان

97/98

5

قهرمان

جام حذفی فوتبال آلمان

20/21 ، 16/17 ، 11/12 ، 88/89 ، 64/65

1

قهرمان

جام برندگان اروپا

65/66

6

قهرمان

سوپرجام فوتبال آلمان

19/20 , 14/15 , 13/14 , 96/97 , 95/96 , 89/90